UJEP byla součástí FINAL4

Ve dnech 11. a 12. 5. 2023 se Univerzitní basketbalový tým mužů zúčastnil finálového turnaje Final4.

Závěrečný turnaj se hrál v Olomouci, pod patronací Univerzity Palackého. Náš tým odjel na závěrečný turnaj s ambicemi na medaile. V Semifinálovém zápase náš čekal tým Masarykovy univerzity z Brna.

Před zápasem jsme byli plní očekávání, zda využijí možných 3 žolíků k doplnění sestavy o studující hráče z KNBL. Věděli jsme, že nás nečeká lehký soupeř už při pohledu na to, že tým univerzity z Brna čekala druhá účast na Final4 a nás teprve premiéra.

Do zápasu jsme vstoupili plní energie, hnáni touhou za vítězstvím a našimi UJEP Fans, který do Olomouce dorazili. Od začátku to byl velmi vyrovnaný zápas, ve kterém jsme se dostali v polovině první čtvrtiny do vedení. Bohužel se nám nepodařilo odskočit od soupeře na větší bodový rozdíl, který by nám dal větší pocit jistoty. Proto byl zápas vyrovnaný až do konce. V koncovce jsme nechtěli pustit vedení a šli jsme si pro první finálovou účast naší univerzity, která se nám povedla, především díky skvělé práci Jana Karlovského a Johana Haiblíka na obou polovinách hřiště.

Po zápase jsme čekali, kdo bude náš finálový soupeř. Druhé semifinále, ve kterém se utkali JU České Budějovice a U Pardubice (UPCE) bylo od úvodních minut v režii UPCE, který skvěle táhl Adam Goga a Martin Roub (UPCE). Už v průběhu zápasu jsme viděli, že nás ve finále čeká velmi silný soupeř.

Druhý den byl ve znamení bojů o medaile. Některé zápasy, které jsme měli možnost vidět, přinesli spoustu emocí. My jsme se soustředili na náš samotný finálový zápas.

Ve finálovém zápase se nám povedlo držet krok se soupeřem pouze první čtvrtinu. Ve druhém hracím dějství si vzal osud zápasu do rukou pivot Martin Roub a svými 4 trojkami odskočili hráči UPCE na pohodové vedení, které navyšovali až do konce utkání. Tým UPCE byl velmi dobře veden duem Adam Goga a Martin Roub, doplnění o bojovníky pod košem, kteří nám dělali obrovský problém na obranném doskoku. Bohužel jsme v průběhu zápasu nenašli recept na soupeřovu obranu a sílu v útoku.

Přes finálovou porážku jsme z Final4 vybojovali stříbrné medaile a tím pádem i titul akademický vicemistr ČR.

Akce Final4 byla velmi povedená, úroveň byla na vysoké úrovni.

Bc. Vladimír Dolanský, asistent

PaedDr. Marcel Žák, coach