Piknik Nobel se opět vrací: UJEP zve k letnímu posezení s vědou pod širým nebem

Již třetím rokem po sobě se amfiteátr Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) promění v přednáškový sál pod širým nebem. Tentokrát však jeho řady nezaplní jen studenti a zaměstnanci univerzity, zvána je totiž široká veřejnost.

Ústečtí si již oblíbili pravidelně navštěvovat amfiteátr univerzity v letních měsících při čtvrtkových promítáních Filmového léta UJEP. Od srpna, konkrétně od 2. 8. do 13. 9. 2023, se do venkovního auditoria nastěhují také pravidelné vzdělávací středy.

Od 18:00 h budou probíhat setkání s akademiky a výzkumníky naší univerzity, kteří nás provedou tématy svého bádání a dalšími zajímavostmi ze světa vědy,“ přibližuje Ing. Polanská Nebeská z Fakulty životního prostředí UJEP.

Kromě tří zástupců pořadatelské FŽP se návštěvníci mohou těšit i na hosty z dalších čtyř fakult UJEP (FUD, FSI, PřF, FSE), takže paleta příspěvků bude vskutku pestrá. Nahlédneme do historie, nanosvěta i možné budoucnosti, a to vše v příjemné letní atmosféře.

Venkovní amfiteátr se nachází přibližně 100 metrů rovně od hlavního vchodu do Kampusu UJEP z Pasteurovy ulice. Občerstvení je možné zakoupit v kavárně Kampuska hned vedle amfiteátru nebo si donést vlastní zásoby, a užít si tak pravý piknik. Přednášky se uskuteční za každého počasí. Nebude-li příznivé, přesouvá se program do přilehlého Fialového sálu UJEP.

Vstup je zdarma, bez nutné předchozí rezervace, a tak stačí si jen vybrat ten svůj program a přijít na Piknik Nobel do kampusu.

Program Piknik Nobel 2023:

  • 2. srpna Ing. Katarína Kajánková, Ph.D. – Kompostování: od bioodpadu po žížalu
  • 9. srpna MgA. Aleš Loziak – Vidět neznamená vnímat
  • 16. srpna prof. Ing. Štefan Michna, Ph.D. – Historie kovů
  • 23. srpna Mgr. Olga Šebestová Janoušková, Ph.D. a Mgr. Michaela Liegertová, Ph.D. – Nanobiologie a exosomy
  • 30. srpna Ing. Martin Domín – Konec horníků v Čechách?
  • 6. září Mgr. et Ing. Jiří Lehejček, Ph.D. – Letokruhy za hranicí lesa: co nám vypráví?
  • 13. září Ing. Jitka Elznicová, Ph.D. – Lidé a řeky

Další informace včetně podrobných anotací přednášek a stručných medailonků přednášejících si můžete přečíst na webu Café Nobel.