Všichni se těšíme na další Noc vědců, tentokrát opředenou tajemstvím!

Kdo jednou zažil Noc vědců na ústecké univerzitě, určitě si už od začátku léta hlídá náš web. Vůbec se mu nedivíme, sami se této skvělé akce již nemůžeme dočkat.

V Česku se Noc vědců koná od roku 2005 a je zastoupena českými univerzitami, vědeckými ústavy, hvězdárnami a dalšími institucemi. Ústecká univerzita se k ní připojila poprvé před šesti lety a od té doby ji víc a víc šperkuje.

V prvních letech konání jsme si ani nepomysleli, že se stane tak vyhledávanou a davovou událostí. V posledních letech si ale užíváme krásného zájmu veřejnosti, kampusu plného lidí, a budovu Centra přírodovědných a technických oborů doslova praskající ve švech rodiči s dětmi, učiteli se žáky, prarodiči s vnoučaty. Ti všichni vytváří takový velký teambuilding s našimi akademiky a PR pracovníky,“ říká prorektor pro internacionalizaci Pavel Raška.

Právě objekt CPTO bude i v letošním roce opět centrem všeho dění, stejně jako další budova označovaná zkratkou CEMMTECH (Centrum materiálů, mechaniky a technologií). Nikoho neochudíme ani o doprovodný program, který odstartuje již dopoledne Za Válcovnou v Centru biologických a environmentálních oborů a do kampusu bude odtud – tam zajištěna kyvadlová doprava.

Víc, zatím, neprozradíme, protože, a to je hlavní vědět, letos je tématem celorepublikové Noci vědců TAJEMSTVÍ. Rozhodně ale nemusíme tajit, že tuto akci pro vás připravujeme již od jara a že bude ještě lepší než ta poslední. Ti největší nedočkavci již nyní mohou nahlédnout do připravovaného programu, který ladíme k dokonalosti na webu.

Tak tedy 6. 10. 2023 v podvečer se na vás těší všichni Ujepáci.

„Nejkrásnější, co můžeme prožívat, je tajemno. To je základní pocit, který stojí u kolébky pravého umění a vědy,“ řekl Albert Einstein, zatímco od stolu změnil svět. Zažijme tento pocit společně a nechejme vědu vyzradit její největší tajemství. Zkoumejte, objevujte a bavte se poznáváním. Na co hledáte odpověď? Osvoboďte svou zvídavost a odemkněte bránu k podivuhodným tajům celého světa.