Alois Nebel na UJEP

Promítání úspěšné filmové adaptace komiksu Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, oceněné v roce 2012 Evropskou filmovou cenou pro nejlepší animovaný film, se za účasti režiséra Tomáše Luňáka uskuteční na ústecké univerzitě.

Cenami ověnčený filmový příběh výpravčího Aloise Nebela z roku 2011 si mohou dne 12. 12. 2023 od 17:00 h připomenout všichni příznivci nejen komiksu, ale také kvalitní české filmografie. Budou mít navíc jedinečnou příležitost besedovat s režisérem filmu Tomášem Luňákem.

Film Alois Nebel považuji za jeden z nejlepších počinů české kinematografie po roce 1989. Poté, co jsem se osobně seznámil s jeho režisérem Tomášem Luňákem byl již jen krůček k tomu, domluvit promítání a společnou besedu na naší univerzitě. Protože se děj odehrává v listopadu a prosinci, domluvili jsme setkání na stejné období,“ říká doc. Martin Veselý z Filozofické fakulty UJEP, který se ujme moderování akce.

Alois Nebel je původně komiksová postava spisovatele a scenáristy Jaroslava Rudiše a kreslíře Jaromíra Švejdíka působícího pod pseudonymem Jaromír 99. Jeho příhody vycházely ve formě krátkých komiksových stripů v časopisech Reflex a Respekt, v Ústí nad Labem vznikla později podle komiksu divadelní hra a v roce 2011 natočil režisér Tomáš Luňák stejnojmenný celovečerní film.

Nápad natočit podle osudů Aloise Nebela film se zrodil krátce po vydání komiksu, tvůrci ale odmítli, aby se jednalo o klasický hraný snímek,“ vzpomíná režisér Tomáš Luňák. „Proto nakonec vznikl film využívající animační techniky rotoskopie, kdy jsme nejprve natočili klasické hrané scény, které byly následně políčko po políčku obkresleny,“ dodává.

Film Alois Nebel měl světovou premiéru v roce 2011 na festivalu v Benátkách, titulní roli ztvárnil Miroslav Krobot. V roce 2011 také získal při udílení Českých lvů ceny za Nejlepší výtvarný počin, Nejlepší filmový plakát, Nejlepší hudbu i Nejlepší zvuk, ve stejném roce obdržel také Cenu české filmové kritiky v kategorii Nejlepší hudba. V roce 2012 pak na udílení European Film Awards byl Tomáš Luňák oceněn v kategorii Nejlepší animovaný film.

Promítání filmu Alois Nebel a besedu s jeho režisérem Tomášem Luňákem na UJEP zaštítil rektor Jaroslav Koutský. Proběhne dne 12. 12. 2023 od 17:00 h v Purpurovém sále Multifunkčního informačního a vzdělávacího centra UJEP MFC UJEP, Pasteurova 1, Ústí nad Labem.

Akce je zdarma přístupná široké veřejnosti.

Více o filmu zde.