Masopust v knihovně

Únor je měsícem masopustu, svátku, který se stal lidovou tradicí představující poslední příležitost k hodování před velikonočním půstem. V tyto únorové dny se v souvislosti s masopustem pořádají karnevaly a lidé se převlékají do nejrůznějších kostýmů a masek. V karnevalovém duchu se také ponesou akce ve Vědecké knihovně UJEP.

Od 12. do 16. února 2024 bude možné přijít si prožít masopust do univerzitní knihovny.

Bourat prase nebudeme, ale masopustní atmosféru u nás určitě ochutnáte,“ říká ředitel Vědecké knihovny UJEP Martin Pečiva. Tam, kde masopust v knihovně ošidí chuťové pohárky, vynahradí to jiným smyslům. Například v podobě fotokoutku s masopustními maskami, kde fotoaparát Instax zachytí karnevalovou náladu, a navíc si návštěvníci odnesou jedinečnou vzpomínku.

Dne 13. 2. 2024 proběhne od 16:00 h ve skupinové studovně knihovny workshop Přijďte si vyrobit masopustní masku. Workshop je vhodný pro děti i dospělé a zkušená lektorka Aneta Bendáková, absolventka Fakulty umění a designu UJEP, zaručuje spoustu zábavy při jejich výrobě a zároveň rozumný návod, jak při tom využít přístup upcyklace.

Upcyklace je proces pozitivního přeměňování odpadových materiálů v nové a lepší kvality. Zájemci o workshop si mohou přinést vlastní nepotřebný materiál, na místě bude ale produktů pro tvoření dostatek,“ potvrzuje pracovnice knihovny Kateřina Koděrová. Na workshop je nutné se předem přihlásit na její e-mailové adrese: .

Den na to, 14. 2. 2024 proběhne od 12:00 h v počítačové studovně přednáška Historie venkovského masopustu. Povede ji student doktorského studijního programu na Filozofické fakultě UJEP Jan Knobloch a seznámí se známými i méně známými zvyklostmi a fakty souvisejícími s dlouhodobou tradicí masopustu.

Tematická přednáška se zaměří nejen na samotnou historii masopustu a jeho typický průběh a prvky, ale pokusí se tento svátek zasadit i do kontextu lidové kultury a mentality. Zaměří se především na venkovské prostředí, kde má dlouhou tradici a na mnoha místech se v různých obměnách drží dodnes,“ doplňuje Koděrová.

Koho zajímá téma masopustu a chtěl by ho oslavit v příjemném prostředí univerzitní knihovny, ať neváhá a přijďte do Vědecké knihovny UJEP.

Kontakt: Ing. Kateřina Koděrová, 475 286 012,