Belgické dny ve Vědecké knihovně UJEP

Jaro začíná ve Vědecké knihovně UJEP belgickými pralinkami. Takto sladce zjednodušeně láká univerzitní knihovna na další ze svých dlouholetých akcí připomínajících výměnu předsednictví v Radě EU – Belgické dny na UJEP. Přenesla se do elegantní západoevropské země, která se pyšní vynálezem výborných hranolek nebo sladkých pralinek.

Celý měsíc duben je v knihovně v Kampusu UJEP doslova nabitý belgickými akcemi. Primárně odkazuje na Belgické dny na UJEP knižní výstava ve volném výběru knihovny připravená z fondu Vědecké knihovny UJEP s tématikou Belgie. Milovníci čokolády zde také naleznou fotografickou výstavu s názvem Belgická čokoláda. Ta přinese sladkou podívanou na světově proslulou pochoutku známou ve formě například pralinek, tyčinek či tzv. mořských plodů. „Ostatně, celý měsíc bude na sociálních sítích probíhat soutěž o belgické pralinky,“ láká tajemnice knihovny Ing. Kateřina Koděrová.

Dne 9. 4.2024 od 16:00 h se ve skupinové studovně uskuteční workshop Anety BendákovéVyřezávané přání na motivy krajiny a architektury. Inspirací k práci bude nejen Belgie a její památky, ale i krajina, architektura, a pro ty nejmenší i zvířata kolem nás. „Lektorka Aneta u nás měla již několik úspěšných workshopů, jakým byly například Japonská vazba, která proběhla v knihovně v březnu, nebo výroba masopustních masek v únoru,“ doplňuje Koděrová. Kapacita je na tento workshop omezena, zájemci udělají dobře, když se přihlásí na e-mailu: .

Ve středu 10. 4. 2024 od 15:00 h proběhne v počítačové studovně přednáška studentky doktorského studijního programu na Fakultě životního prostředí UJEP původem z Belgie, Katrien Boonen, s jednoznačným názvem Představení Belgie. Katrien bude vyprávět zejména o svých osobních zkušenostech ze života v Belgii s cílem inspirovat k návštěvě ne tak docela známé země. Přednáška proběhne v anglickém jazyce a dotkne se mnoha témat napříč kulturou, vzděláváním, kuchyní i jazyky této západoevropské země, a upozorní na české a belgické podobnosti i odlišnosti.

V úterý 16. 4. 2024 od 15:00 h zahájí RNDr. Mgr. Ivan Farský, CSc., v počítačové studovně přednášku s názvem Obrázkové putování po Belgii známé i méně známé. Přednášející, velký cestovatel, se rád s posluchači podělí o své zážitky z cest Belgií. „Belgie je sice malá země, avšak plná přírodních krás, bohaté historie a milých lidí,“ říká Ivan Farský.

Kontakt: Ing. Kateřina Koděrová, 475 286 012,

Vědecká knihovna UJEP je otevřena od PO do ČT od 8:00–20:00 h, v PÁ od 8:00–17:00 h a v SO od 8:00–12:00 h.