Vladimír Dzuro přijíždí na UJEP hovořit o válečných zločinech

Osobně vyšetřoval a zatýkal válečné zločince, řídil exhumace masových hrobů. První a po dlouhou dobu jediný Čech v týmu hlavního žalobce Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Den Haagu přijede 14. 5. 2024 přednášet na ústeckou univerzitu. Bez obalu bude hovořit o OSN, lidských právech a také fake news v konfliktním prostředí.  

Nedávný vedoucí kanceláře Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku, Vladimír Dzuro, přijíždí na UJEP na pozvání Politologického spolku Filozofické fakulty UJEP.

„Vladimíra jsme se rozhodli pozvat, jelikož jeho zkušenosti vyšetřovatele jsou v dnešní době plné válečných konfliktů a dezinformací velmi cenné. Jeho příběh přitom poskytuje jedinečný pohled na válečný rozpad bývalé Jugoslávie. Věříme, že jeho přednáška proto bude pro všechny přínosná, zvláště v současném složitém mezinárodním kontextu,” říká předseda spolku Matěj Mrhal.

Působivá policejní kariéra českého kriminalisty Vladimíra Dzura odstartovala v letech 1983 až 1995, kdy  pracoval nejprve u Kriminální policie v Praze 10 a později v Národní ústředně Interpolu v Praze. V roce 1994 se aktivně podílel na práci mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR), od dubna 1995 pak zastával více než devět let funkci vyšetřovatele Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Den Haagu. Zářnou kariéru v OSN zakončil v únoru 2023 jako šéf kanceláře Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku.

Ostrý muž, který vyšetřoval korupci prezidenta Valného shromáždění OSN nebo skončil jako rukojmí Hizballáhu, v současné době šíří osvětu o drsném prostředí válečných konfliktů v mnoha jeho aspektech.

V přednášce Bez obalu o válečných zločinech upozorním na to, že neexistují kriminální národy a válečný zločin nemá národnost! Spravedlnost je jediná cesta k možnému usmíření,” uvádí kriminalista Vladimír Dzuro, který se o unikátní osobní svědectví s veřejností podělil i v knižní podobě.

Jeho kniha Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost vyšla v roce 2017 v tištěné i audio podobě. Dzuro v ní, v napínavém líčení práce vyšetřovatelů tribunálu, rozkrývá následky válečného běsnění na Balkáně v 90. letech, které celý svět sledoval s hrůzou a s jehož stopami se setkáváme dodnes. V listopadu 2019 byla v USA vydána její anglická verze (The Investigator – Demons of the Balkan War) a v říjnu 2023 v Chorvatsku pod názvem Istražitelj. Vladimír Dzuro je také spoluautorem komiksu podle skutečných událostí Démoni balkánské války.

Přednáška Bez obalu o válečných zločinech proběhne 14. 5. 2024 od 15:00 do 17:00 h v Zelené aule (č. 2.28) Multifunkčního informačního a vzdělávacího centra UJEP v Kampusu UJEP (Pasteurova 1, Ústí nad Labem). Je určena studentům i zaměstnancům univerzity a zároveň široké veřejnosti.

Kontakt: Bc. Matěj Mrhal,
Kontakt na Vladimíra Dzura:
Web Vladimíra Dzura: warcrimeinvestigator.com


Za svůj dosavadní profesní život obdržel Vladimír Dzuro četná ocenění a vyznamenání:

– Cenu za dloholetou službu od Generálního tajemníka OSN,
– Medaili za Službu mezinárodní spravedlnosti za dlouholetou úspěšnou práci pro Mezinárodní tribunál,
– nejvyšší resortní Vyznamenání Zlatá lípa od ministra obrany České republiky,  
– Čestnou medaili za trvalý přínos k budování a prosazování dobrého jména PČR, Plaketu PČR a medaili Za dlouhodobý a mimořádný přínos pro budování bezpečí a míru od Policejního prezidenta,
– Mezinárodní cenu jako uznání přínosu ke zlepšování postupů při uplatňování spravedlnosti a zákonnosti ve světě od Italské diplomatické akademie.