Udržitelná jídla v nabídce menzy UJEP (20. – 26. 9. 2023):
Následující recepty byly vybrány z udržitelných kuchařek:
- Das Klima Kochbuch (Kosmos, 2015)
- Annie Bell, Eat to Save the Planet: Over 100 Recipes and Ideas for Eco-Friendly Cooking and Eating (One Boat, 2020)
- The Sustainable Recipe Collection 2021
20.9. / drůbeží vývar se zeleninou a palačinkami, letní kukuřičné rizoto
21.9. / chilli con carne s cizrnou
22.9. / dýňová polévka s kari, rajčatovo – bazalkové lasagne
25.9. / losos se špenátem a cizrnou
26.9. / makrela s ořechovým dresinkem
Kavárna Kampuska v době Evropského týdne udržitelného rozvoje nabízí environmentálně šetrné dezerty/ koláče/ buchty!
Co je udržitelné stravování?
To, co každý z nás jí, má zásadní dopad na životní prostředí, včetně příspěvku k produkci skleníkových plynů.
Celosvětově má každý rok výroba potravin na svědomí až 37 % produkce skleníkových plynů, 80 % znečištění řek a jezer a spotřebuje 70 % pitné vody…
Podle čeho se rozhodovat, pokud chcete udržitelnější jídelníček?
- Omezte spotřebu masa a mléčných výrobků – chov hospodářských zvířat (hlavně skotu a ovcí) produkuje metan, způsobuje znečištění vody a půdy a zabírá velkou plochu pro pěstování krmiv.
- Potraviny by měly být čerstvé, k výrobě zmrazených nebo konzervovaných potravin je třeba více energie.
- Potraviny by měly být sezónní a lokální (s minimem uchovávání a transportu).
- Potraviny z ekologického zemědělství jsou většinou šetrnější a mají menší uhlíkovou stopu.
- Každý sníme za rok asi 500 kg potravin = 1,4 tuny CO2 ekv., vegani = 0,8 tuny CO2 ekv. ročně.
- Výroba 1 kilogramu hovězího masa = stejné množství CO2 ekv. jako jízda 100 km autem.
- Pokud by 200 strávníků v menze každý týden místo jídla s hovězím dostalo bezmasé jídlo, za rok ušetříme emise najeté za přibližně 100 tisíc km.
- Příklady uhlíkové stopy jednotlivých jídel:
- kilogram čerstvé zeleniny nebo ovoce = 0,5 kg CO2 ekv.
- zeleninové rizoto s houbami = 0,4 kg CO2 ekv.
- zeleninový bulgur s rajčatovou omáčkou = 0,8 kg CO2 ekv.
- smažený bio kuřecí řízek s hranolky = 0,9 kg CO2 ekv.
- hovězí pečeně s knedlíkem nebo hovězí s rajskou omáčkou = 1,5 kg CO2 ekv.
- hamburger s hovězím a porce hranolků s kečupem = 3,3 kg CO2 ekv.