Studenti z Ústí a Drážďan hodnotí městské ekosystémy

Zelenomodrý Děčín

I díky tomu, že naše univerzita leží tak blízko hranic s Německem, se nám daří celkem čile spolupracovat se zahraničními univerzitami. V projektu BIDELIN (Hodnoty ekosystémových služeb, biodiverzity a zeleno‑modré infrastruktury ve městech na příkladu Drážďan, Liberce a Děčína) si studenti a doktorandi FSE UJEP, PřF UJEP a FŽP UJEPHochschule Anhalt v Bernburgu a z TU Dresden, pod vedením Ing. Jiřího Loudy, Ph.D., posvítili na město Děčín a jeho přírodní prvky z takzvané zelené a modré infrastruktury. Vzhledem k tomu, že Děčín je blízko a zároveň jedno z nejzelenějších měst ČR, se to zdá jako logická volba.

K čemu jsou podobné projekty dobré?

V tomhle projektu se studenti učí poznávat, jak významně mohou zeleň a voda, za předpokladu, že se s nimi dobře hospodaří, zahojit bolavé puchýře přehřívajících se a vysychajících městských prostor a jak se s těmito dvěma pomocníky, zeleným a modrým, dá zacházet v rámci městského plánování. Takzvaný koncept ekosystémových služeb zahrnuje jak řešení pro pohlcování přílišného tepla z rozpálených ulic, tak například i možnosti zadržování vody v krajině v období sucha či naopak jejího zasakování v období dešťů. To všechno budeme, zdá se, potřebovat čím dál tím víc.

A existuje určitá šance, že pokud si dnešní mladí lidé budou za pár let, na vrcholu svých politických či podnikatelských, případně státně-správních kariér z mládí pamatovat, že to modré, co chladí, proudí, stříká, vypařuje se a bublá, se dá použít i jinak, než jen na rozehnání demonstrace, a že to zelené, co stíní, kryje, tlumí, hladí po duši a absorbuje CO2, se dá využít i jinak, než jako “křoví” (ať už na ukrytí před rozvášněnými pendreky nebo na pódium pro kapelu typu Sloky), bude se nám ve městech dařit lépe. Nebo alespoň stejně dobře jako dnes.

Vivat respublica. A spolu s ní i její obyvatelé. Spokojeně a udržitelně.