Operační program Spravedlivá transformace

Ústecký kraj vyhlašuje Výzvu k předkládání návrhů strategických projektů v rámci připravovaného Operačního programu Spravedlivá transformace. Jejím cílem je identifikovat projekty s významným transformačním dopadem do území Ústeckého kraje, které po vyhodnocení a splnění podmínek pro strategický projekt budou zahrnuty do Plánu spravedlivé územní transformace.

Koordinátorem přípravy strategických projektů je prorektor pro vědu doc. Martin Novák, řešitelé vybraných univerzitních projektů (3) připravovaných do OP ST byli seznámeni s výzvou a s interním termínem předložení požadovaných dokumentů do  28. 4. 2021.

Cílem Operačního programu Spravedlivá transformace (OP ST) je podpořit území Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje, která se z důvodu procesu transformace na klimaticky neutrální ekonomiku potýkají se závažnými socioekonomickými problémy. Podpora tzv. uhelných regionů bude zaměřena zejména na vytváření nových pracovních míst, pomoc pracovníkům při přechodu do jiných odvětví a obnovu území po těžbě či v návazném průmyslu. Finanční alokace operačního programu je 40 miliard korun a prostředky budou poskytnuty nad rámec ostatních fondů EU.

Text výzvy

Další informace o výzvě zde.