Jak si naši geografové rozdělili svět

Nová publikace Makroregiony světa je k dostání v knihkupectvích

Máte mocenské sklony? Láká vás myšlenka rozdělit si svět? Potom máte dvě možnosti. Ta první je, že vystudujete naši fakultu sociálně ekonomickou a stanete se politiky a političkami či jejich odbornými poradci a poradkyněmi.

Tou druhou (a pro vaše psychické i fyzické zdraví snad i prospěšnější) možností je udělat to jako PhDr. RNDr. Jan Daniel Bláha Ph.D., nebo doc. RNDr. Jiří Anděl CSc., a dát se na studium geografie na naší přírodovědecké fakultě. I jako vystudovaní geografové si totiž budete moci rozdělovat svět, ovšem o dost rychleji, efektivněji a hlavně smysluplněji, než leckterý politik.

Ano, čtete správně. Současné klasické vnímání světa rozděleného na kontinenty je do jisté míry přežitek, který už moc nedává smysl. Proč? Protože v době, kdy si dáte brzkou snídani cestou do Prahy v jídelním voze EC Berliner, pracovní oběd v Londýně a večeři zase pěkně s rodinou doma v Ústí, spolu zkrátka světové regiony nutně souvisí i na jiných úrovních, než jen na té prostorové.

Cena, za kterou se publikace prodává, je, vzhledem k unikátnímu obsahu napěchovanému aktuálními daty, inovativními statistikami a propracovaným vizuálním materiálem, až hříšně nízká (a to i díky skutečnosti, že ji nakladatelství Karolinum zčásti dotuje). Proto bychom se vůbec nedivili, kdyby se kniha vyprodala ještě dříve, než ji autoři slavnostně pokřtí.

Á propós, autoři. Ze všech 4 pánů, kteří se na vzniku “nové učebnice pro geografy” podíleli, jsou nám nejblíže právě naši výše zmínění akademici. Jiřího Anděla si budete pamatovat z jeho slavné cesty kolem světa za 28 dní a Jana Daniela Bláhu zase díky jeho cestám na Papuu-Novou Guineu. Oběma pánům, jejichž akademická i osobní životní dráha je neuvěřitelně poutavá a plná dramatických zvratů, přejeme, aby se jim více než 3leté úsilí na tvorbě knihy vrátilo nejen finančně, ale i v podobě pozitivního ohlasu čtenářů.

P. S. Pevně doufáme, že myšlenku pravidelně aktualizovaných dotisků, se kterou si autoři zatím jen pohrávají, se podaří zrealizovat, a publikace se tak stane jakýmsi (periodicky zbožně očekávaným) iPhonem novodobé geografie.