Vysokoškolákem na zkoušku – na FŽP proběhl první eko-kemp

Že talentované studenty se zájmem o přírodní vědy je třeba podporovat a dál motivovat, si na ústecké univerzitě dobře uvědomujeme. Proto Fakulta životního prostředí UJEP připravila ve spolupráci s Domem dětí a mládeže v Ústí nad Labem první EKO-KEMP – týdenní akci plnou bádání a poznání nejen o životním prostředí pro středoškoláky ze severních Čech.

V jednom z posledních týdnů školního roku vyměnilo dvanáct vybraných středoškoláků školní lavice za univerzitní posluchárnu a laboratoře, kde je čekal týden nabitý praktickými úlohami a informacemi o životním prostředí.

Měli možnost si vyzkoušet práci s přístroji, které běžně ve středoškolských laboratořích nenajdeme. Tak si například mohli změřit množství kofeinu v různých nápojích nebo sledovat odbourávání znečištění z odpadní vody. Debatovali s odborníky z univerzity o aktuálních problémech, jako jsou vliv člověka na životní prostředí a recyklace plastů, nebo pozorovali malé i větší živočichy pod mikroskopem a lupou. Také si vyzkoušeli preparaci geologických vzorků a výrobu vlastního mýdla, pomohli opravit hmyzí domek v univerzitním kampusu a dozvěděli se, jak se vytvářejí 3D modely krajiny a různých objektů. Jeden den programu byl navíc věnován exkurzi do Národního parku České Švýcarsko s lektorem ze správy parku, který studentům přiblížil problematiku kůrovcových kalamit i s ukázkou jejích dopadů na místě.

„Studenti si EKO-KEMP velice chválí. Líbila se jim zejména jeho rozmanitost, neboť si zkusili praktika s živou i neživou přírodou, prošli chemickými laboratořemi a formou přednášek získali další informace. Pracovat s takhle zvídavými a aktivními studenty byla radost, zájmu o životní prostředí i nástroje, jak ho chránit, měli na rozdávání. Doufáme, že se někteří z účastníků na naši fakultu vrátí a v příštích letech je potkáme u pohovoru mezi uchazeči o studium,“ shrnuje dojmy z prvního EKO-KEMPu organizátor Daniel Bůžek.

Cílem kempu bylo, aby si studenti vyzkoušeli od všeho něco, což jim může pomoci i při výběru vysoké školy nebo budoucího profesního zaměření.

„Zároveň si zkusili, jaké to je být vysokoškolákem. EKO-KEMP určitě zopakujeme i v příštím roce, a kdo ví, třeba se z této akce stane tradice,“ uzavírá Daniel Bůžek.