Medailové žně české výpravy v Lake Placid

Druhý nejlepší výsledek České republiky za posledních deset let na Univerziádě podtrhlo pět zlatých medailí i hokejový bronz po osmnácti letech.

“Českou sbírku otevřel stříbrem ve snowboardcrossu Jakub Žerava. V akrobatickému lyžování si Vojtěch Břeský vyskočil bronzové umístění. Česká biatlonová výprava si na letošní zimní univerziádě vybojovala čtyři cenné kovy – dvě bronzové medaile v individuálních závodech obstarala studentka Masarykovy univerzity Tereza Jandová. Třetí, tu nejcennější, přidala ve smíšené štafetě dvojic s Jakubem Kociánem. Zlato ze závodu s hromadným startem na 12,5 kilometru ovládla Kristýna Otcovská. Pódiové umístění si po 18 letech urvaly i české hokejistky. Klíčovými duely v cestě za bronzem se jim na turnaji staly primárně střetnutí s výběrem Slovenska. A právě v posledním zápase porazily svěřenkyně Jakuba Peslara 3:1. Vůbec nejúspěšnějším českým reprezentantem byl v Americe alpský lyžař Jan Zabystřan. Na své poslední univerziádě posbíral neuvěřitelné tři zlaté a jednu bronzovou medaili. A s bronzovou medailí rychlobruslařky Veroniky Antošové tak český univerzitní výběr nasbíral v Lake Placid 12 cenných kovů. Neboli dvojnásobek toho, co na minulých univerzitních hrách v Rusku. Celkově se od roku 1960 čeští a českoslovenští sportovci na zimních univerziádách zasloužili o 83 zlatých, 77 stříbrných a 74 bronzových umístění.” Zdroj: ČT Sport

Kompletní tabulku významnějších úspěchů české výpravy naleznete zde.

V předchozích aktualitách jste se mohli dozvědět více o našich studentech UJEP, kteří byli součástí české výpravy a také jsou součástí vysokoškolského sportovního centra (VSC) – běžec na lyžích Daniel Oskar Hozák a hokejová brankářka Kateřina Zechovská. Přikládáme krátké zhodnocení her od Dana, který si z her přivezl 4. místo ze štafety týmů 4×7,5 km. A něco delší od Káti, která odchytala šest ze sedmi zápasů bronzových hokejistek.

Daniel napsal: “Byla to krásná akce. Odvážíme si spoustu zážitků, vzpomínek a nových kamarádství. Myslím, že jsme měli nejtěžší program. Víceméně obden jsme závodili. Organizátoři nás vůbec nešetřili. Na Univerziádu jsem odjížděl s ambicemi na mnohem lepší výsledky, než se kterými se vracím. Konkurence byla neuvěřitelná, já jakožto junior jsem závodil i proti 26 letým chlapům. Mrzí mě, že nám nevyšla štafeta, která skončila bohužel bramborovou medailí. Každopádně pro mě byla obrovská čest reprezentovat český univerzitní sport a taky UJEP.”

Káťa napsala: “Mé dojmy z Univerziády nemůžu vyjádřit jinak než jako pozitivní. Podařilo se nám po 18 letech dovést hokejovou medaili z tohoto typu her, a to hned při naší, jakožto ženského týmu, premiéře. Od nástupu do letadla to byla skvělá jízda, sešla se skvělá parta holek, s většinou jsme jako malé jezdily společně na různé turnaje a akce, poté postoupily do dětských reprezentací a po pár leté odmlce jsme se setkaly v národních dresech, už jen to tomu dodalo skvělou atmosféru. Po přistání se nám notně ulevilo při zjištění, že nám doletěla veškerá bagáž a mohly jsme se vydat na cestu do Potsdam, kde probíhala první část hokejového turnaje. Cesta autobusem z letiště byla doprovázená pár nepříjemnostmi, ale nakonec jsme se nad ránem dalšího dne konečně dostaly na ubytování, a hlavně na snídani. Po velmi dlouhé cestě všem dost vyhládlo. V Potsdam jsme byly ubytovány na tamních univerzitních kolejích, na UJEP máme hezčí, nicméně ubytování bylo příjemné. Měly jsme to blízko k zimnímu stadionu, kde jsme měly šatnu, zázemí bylo ideální, a tak už nám nezbývalo než se připravit a těšit se na první zápasy. Den po prvním zápase jsme vyrazily na zahájení her, které v porovnání s Olympijským turnajem, bylo sice skromnější, ale o nic méně krásné. Byl to skvělý zážitek a organizátoři se opravdu předvedli. Ve skupině se nám podařilo uhrát krásné druhé místo, to pro nás znamenalo přesun přímo do Lake Placid na semifinále a zápas o medaile. V Lake Placid na nás konečně foukla pravá atmosféra Univerzitních her. Městečko bylo překrásně vyzdobené, na ulici jsme si mohly udělat na ohni marshmallow, obdivovat ledové sochy, Univerziádní oheň a dělat další spoustu aktivit. Zázemí bylo na nejvyšší úrovni. V Lake Placid jsme v prvním zápase podlehly Japonkám, a tak na nás v zápase o 3. místo čekalo Slovensko. V tomto zápase jsme vyhrály 3:1 a mohly jsme začít slavit první cenný kov pro týmový sport po 18 letech a pokud se nepletu, tak pro hokejové týmy ( i mužské), to znamenalo první medailový úspěch. Mně osobně se tento turnaj celkem vydařil, odchytala jsem celkem 6 ze 7 zápasů a můžu jen říct, jak jsem na náš tým pyšná a hrdá, že se nám dařilo. Byl to skvělý turnaj s krásnou bronzovou tečkou.”