OP JAK – Operační program Jan Amos Komenský

Vláda České republiky schválila Programový dokument Operačního programu Jan Amos Komenský pro nové období 2021–2027. Jedná se o zásadní krok, který Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako Řídicí orgán Operačního programu Jan Amos Komenský posune k další fázi vyjednávání s Evropskou komisí. První výzvy by mohly být vyhlášeny v polovině roku 2022. Žadatelé budou moci v novém programovém období čerpat přibližně 90 miliard korun.

Struktura OP JAK reflektuje prioritní témata financovaná ze strukturálních fondů Evropské unie v programovém období 2021 – 2027:

Priorita 1 –  Výzkum a vývoj (zaměřena na cíl politiky 1 – Inteligentnější Evropa díky podpoře inovativní a inteligentní ekonomické transformace)

Priorita 2 – Vzdělávání (zaměřena na cíl politiky 4 – Sociálnější Evropa díky provádění evropského pilíře sociálních práv)

Priorita 3 a 4 – Technická pomoc.

Hlavním cílem Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK) pro programové období 2021-2027 je podpora rozvoje otevřené a vzdělané společnosti založené na znalostech a dovednostech, rovných příležitostech a rozvíjející potenciál každého jednotlivce.

Nominační proces pro platformy OP JAK bude zahájen do konce října 2021.  V souladu s principem partnerství budou k nominaci svých zástupců vyzváni relevantní partneři pro oblast vzdělávání a výzkumu. Konkrétně se jedná o Monitorovací výbor OP JAK, Plánovací komisi programu hlavní, Plánovací komisi programu pro Prioritu 1 a Plánovací komisi programu pro Prioritu 2.

Schválený Programový dokument OP JAK (2021–2027) je k dispozici ZDE.

Více informací o OP JAK naleznete na nově vytvořeném webu 2021-plus.