Zápočet za dokumentární film/problémy měst očima studentů

Fakulta sociálně ekonomická UJEP se nebojí moderních forem výuky. Dva dokumentární filmy se staly výstupem předmětu Integrovaná regenerace měst. Studenti se tak díky vlastní kreativní činnosti dostali mnohem hlouběji do problematiky regenerace měst, na vlastní kůži poznali aktuální témata rezonující v praxi českých měst, navíc ale prostřednictvím filmové produkce do hloubky pochopili příčiny a důsledky těchto urbánních jevů.

„Díky filmovému natáčení v terénu se studenti podrobně seznámili s možnými způsoby řešení klíčových problémů městského veřejného prostoru, ale také se slepými uličkami, na něž některá města narazila,“ sdělil Ing. Tomáš Sýkora z katedry regionálního rozvoje a veřejné správy, který přišel s myšlenkou i realizací výuky formou natáčení dokumentárního filmu.

Výsledné dokumentární filmy jsou dva: Rychlý průnik městem a Prostory aneb Dva světy. Prvně jmenovaný se zabývá problematikou auta ve veřejném prostoru. V druhém dokumentu, Prostory aneb Dva světy, studenti odkrývají řadu provázaných fenoménů, které souvisejí s kvalitou veřejného prostoru, zejména se zamýšlejí nad vylidněním center měst a přesunem lidí do obchodních center. S tématem souvisí i problematika vizuálního a reklamního smogu, kterou ve filmu atraktivně zpracovávají. Důležitým poselstvím filmu Prostory aneb Dva světy je, že procesy vedoucí ke kultivaci a znovuoživení veřejného prostoru musí být řízené a v této souvislosti dávají filmaři nahlédnout do role kanceláří architektury města.

„Kromě věcné stránky výuky přinesla filmová produkce studentům řadu dalších poznatků. Samozřejmostí bylo seznámení se s filmovým řemeslem – od námětu, scénáře, přes světlo, zvuk, kameru až po postprodukční práce,“ vysvětluje Tomáš Sýkora a upřesňuje: „Filmování vyžadovalo řadu manažerských dovedností, které si studenti zdokonalili – ať už se jednalo o projektový management, týmovou spolupráci, time management, schopnost delegování, marketing a rozvoj komunikačních dovedností, až po finanční a právní aspekty související jak se samotnou produkcí filmu, tak s jeho veřejným premiérovým uvedením a jeho následnou distribucí.“ Tvorba filmu tak dalece přesáhla do mnoha dalších disciplín, které se studenti učí v různých předmětech. Výhodou byl také fakt, že se v tomto předmětu setkali studenti jak z oboru Regionální rozvoj a veřejná správa, tak z oboru Ekonomie a management. Došlo tak k významnému horizontálnímu vzdělávání student-student, které je vhodným doplněním vertikálního vztahu učitel-student.

Společné premiérové uvedení obou dokumentů proběhlo již v květnu 2022 na půdě FSE UJEP a vyvolalo nečekaně pozitivní ohlasy. „Obdivuji, jak studenti dokázali vymyslet scénář obou filmů, realizovat jej a následně filmy prezentovat. Skvělým počinem bylo zorganizování veřejného promítání spojeného s diskusí k tématu. Studentům i vyučujícímu za toto nasazení patří poděkování a uznání,“ říká děkan fakulty Mgr. Ondřej Moc, Ph.D., a dodává: „Tato zkušenost následně vedla k širší diskusi ve vedení fakulty o kreativních formách výuky i v dalších semestrech a její institucionální podpoře.“

Pozitivní ohlasy motivovaly studenty k dalšímu využití filmu i po ukončené výuce předmětu. Film Prostory aneb Dva světy bylo možné shlédnout na veřejné produkci dne 18. 8. 2022 v rámci Filmového léta UJEP.  Oba filmy budou zveřejněny i na sociálních sítích fakulty.

Kontakty:

Tomáš Sýkora, , +420 604 584 637
Jitka Dvořáková, , +420 775 605 083