Paměť krajiny v Krásné Lípě

Konference pořádaná FŽP UJEP, TU Dresden a Botanickým ústavem AV ČR

proběhla v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě již před měsícem. Je tedy, přiznáváme, nehorázné, že o ní píšeme s takovým zpožděním. Na druhou stranu je to ale i známkou důležitosti obsahu, kterým se konference zabývala. Výše řečené instituce sezvaly do srdce národního parku odborníky na turismus, lesnictví, mobilitu, ekologii a v neposlední řadě také odborníky na to, jak se v národním parku žije, tedy jeho trvalé obyvatele.

Co je na tom tak důležitého? To, že všechny tyhle “názorové” skupiny byly cíleně svedeny ke společné diskuzi ještě předtím, než se, díky rapidně narůstajícímu zájmu o České Švýcarsko, dostanou do vzájemného konfliktu. Ten zájem totiž opravdu narůstá. A to ve všech výše zmíněných oborech či spíše rovinách příběhu, který se může odvíjet podobně jako třeba na Šumavě… A nebo úplně jinak.

Právě proto je dobré se ptát, jak chceme s bohatstvím, které nám náš region skýtá, zacházet. Jak co nejlépe využít a zároveň udržet a ochránit jeho potenciál. Jak tenhle kus země a jeho příběh rozvíjet?

Abychom se s tím nemuseli trápit sami, je dobré zeptat se těch, kdo už znají ty správné odpovědi. Jsme rádi, že se jich na letošní konferenci sešlo poměrně hodně a to i v mezinárodním zastoupení.

Věřme, že příběh Národního parku České Švýcarsko bude stejně poutavý a krásný jako… no, třeba jako pohled z Labské stráně na Stříbrné stěny nebo jako pohled z Koňské hlavy na vrcholu Děčínského Sněžníku do krajiny plné stolových hor nebo…

Děkujeme všem účastníkům! A vy, kteří jste to prošvihli, vyrazte alespoň na výlet. Třeba podél řeky Křinice až do německého Hinterhermsdorfu.