UJEP má MED

Máma má mísu, my máme med.

My se máme! Pod vedením včelařského mistra Augustina Uváčika jsme tento týden “sklidili” a vytočili historicky první univerzitní med. Medobraní, na které byli pozváni všichni “zaměstnanci” univerzity, se (čestně, bez přehánění!)  povedlo. Pan Uváčik hovořil o včelách. Moudře, vesele a s moravskou nadsázkou, která dělá s drsnými seveřany divy.

Účastníků mohlo být něco kolem stovky, protože po původních asi 70 sklenicích s originálními nálepkami se ihned zaprášilo a “Jasoňové”, kteří se hned na začátku neprobili do vedení ve frontě, nýbrž dali přednost ostatním a, přesvědčeni o spravedlnosti světového řádu a o tom, že se na ně určitě také dostane, mírumilovně diskutovali o krásných charakterových vlastnostech včel, se museli vracet do svých kanceláří, zbavovat se železných zásob výtečné instantní kávy a vyškrabávat do tohoto nedůstojně nouzového skla zbytky ze dna medometu… Nakonec se ale dostalo na všechny.

Odkud med máme? Od našich vlastních včelstev, která v celkem 15 úlech “bydlí” na zahradě Schichtovy vily. Pečuje o ně výše zmíněný pan Uváčik společně s hlavním iniciátorem univerzitních včelínů, panem Jaroslavem Zukersteinem, naším prorektorem pro kvalitu a rozvoj. O tom, jak celý nápad vznikl a došel realizace, psali vloni v Ústeckém deníku. A o tom, jak to na medobraní vypadalo, tam psali letos. I my už jsme o tom psali. Tak si to všechno přečtěte, chraňte včely a kupujte si med (ten pravý, třeba od pana Uváčika, nebo lokální, česko-švýcarský). A hlavně ho jezte. Protože: Kdo chce v Ústí dělat vědu, dá si denně lžičku medu!

Včelám dík!