OP JAK – Operační program Jan Amos Komenský – 3 výzvy

Operační program Jan Amos Komenský (OP JAK) stále čeká na schválení Evropskou komisí. Programový dokument OP JAK (2021–2027) je k dispozici ZDE. Více informací naleznete na oficiálním webu OP JAK. Na webu najdete ke stažení Harmonogramu výzev OP JAK na rok 2022. Pro UJEP jsou potenciálně relevantní výzvy:

Špičkový výzkum – plánované datum vyhlášení: červenec 2022

Podporované aktivity: podpora realizace špičkových výzkumných záměrů, které dosáhnou svou kvalitou a originalitou mezinárodní excelenci, rozvoj kapacit výzkumných týmů, rozvoj internacionalizace, modernizace a upgrade infrastruktury, pořízení infrastruktury nezbytné pro realizaci výzkumných záměrů, mobility odborného týmu. Lze očekávat limit max. jedné žádosti za UJEP, předpokládá se omezení výše max. nákladů na 500 milionů Kč.

Rozvoj infrastrukturního zázemí doktorských studijních programů – plánované datum vyhlášení: říjen 2022

Podporované aktivity: zajištění vybavení pro potřeby doktorských studijních programů, rozvoj infrastrukturního zázemí doktorských studijních programů (stavební úpravy).

Open Science I.  – plánované datum vyhlášení: leden 2023

Jedná se o jednokolovou výzvu s plánovanou alokací ve výši 1 miliardy Kč. Mezi podporované aktivity patří Podpora potřebné infrastruktury (repozitářů) a lidských zdrojů pro implementaci iniciativy EOSC, tj. otevřeného zpřístupňování výzkumných dat v souladu s tzv. principy FAIR. Cílovou skupinou jsou pracovníci VO a knihoven.

Byla zveřejněna pravidla pro žadatele a příjemce – obecná část – naleznete zde.

Uživatelské příručky pro práci žadatele/příjemce v IS KP21+ naleznete zde.