OP ST – Operační program Spravedlivá transformace

Základní informace o programu jsou k dispozici zde: https://www.mzp.cz/cz/opst_2021_2027 a https://rskuk.cz/fond-spravedlive-transformace-operacni-program-spravedliva-transformace.

Podpořena budou 3 základní schémata: Strategické projekty (7 mld.), Tematické výzvy (7 mld.), Zastřešující projekty. První výzvy by měly být vyhlášeny pro oblasti Strategických a Zastřešujících projektů v polovině roku  2022.

V případě Zastřešujících projektů se jedná zejména o  menší projekty v rozmezí výše nákladů min. 50 tis. Kč – max. 5 mil. Kč s jednodušší administrací a vykazováním. Témata těchto projektů jsou 4: Podpora podnikání v ÚK, Příprava projektů, Kreativní vouchery a Obnova území, průmyslového dědictví. Více informací o zastřešujících projektech najdete zde.

Zaměření tematických výzev bude vycházet z Plánu transformace Ústeckého kraje (PTÚK), což je podkladový dokument pro národní dokument Plán spravedlivé územní transformace, který se propisuje do Programového dokumentu Operačního programu Spravedlivá transformace. PTÚK identifikuje klíčové oblasti pro úspěšnou transformaci regionu. Tematické výzvy budou zohledňovat i aktuální absorpční kapacitu opatření na základě sběru projektových záměrů v území. Více informací o  výzvách najdete zde.

Na seznamu schválených strategických projektů figurují dva projektové záměry UJEP, a to RUR a GET Centre, na jejichž další přípravě se intenzivně pracuje. Popis strategických projektů najdete zde.