Ústecký dětský sbor UJEP koncertoval ve Španělsku

Cílem zájezdu bylo důstojně reprezentovat ústecký region, ústeckou univerzitu, ale také poznat místní kraj, tamní zvyklosti a zprostředkovat dětem zážitky ze společně prožitých chvil na překrásných místech,“ říká Martina Zemanová.

Hned úvodní koncert turné se konal v nádherném prostředí známého poutního místa – kláštera Montserrat. Neopakovatelná atmosféra kláštera i jeho jedinečná akustika dotvořily pěvecké výkony dětského sboru v dokonalý zážitek pro vystupující i diváky.

V hledišti sedělo více jak 800 turistů a místních obyvatel, kteří si přišli poslechnout nejen náš sbor, ale také místní klášterní chlapecký sbor Escolania de Montserrat, který zde má dlouholetou tradici. Po skončení koncertu nám diváci ještě nadšeně tleskali na nádvoří a pózovali jsme pro fotografy,“ vypráví o úspěchu koncertu Martina Zemanová.

Další pěvecký zážitek čekal na malé zpěváky hned následující den. Měli možnost koncertovat přímo v kryptě Sagrada Familia v Barceloně. V místě, kam se jen tak někdo nedostane, vystoupil sbor z ústecké univerzity v rámci společného koncertu s místním mládežnickým sborem Art – gentum Vocal Ensemble Catalunya a sborem Cor Polifonic Sagrada Familia Catalunya.

Měli jsme příležitost si tuto skvostnou stavbu nejen prohlédnout, ale také zde koncertovat. Atmosféra, kterou nám připravili návštěvníci koncertu, byla neopakovatelná. Společně jsme zažili standing ovation a poslední španělskou píseň s námi zpívali úplně všichni,“ popisuje Petr Zeman.

Koncertování ve Španělsku sbor zakončil v Chrámu Sagrado Corazon de Jesus na kraji Barcelony, kde zazpíval jak pro turisty, tak i pro klienty tamní léčebny pro seniory. Jejich dojetí a radost z koncertu byla pro děti odměnou.

V rámci poznávací části turné sbor navštívil Barcelonu i Gironu a děti se seznámily s historií i zajímavostmi těchto měst. Děti spolu se sbormistry a vedoucími měli možnost poznat část provincie Barcelona, kde zažili spoustu krásných chvil při koncertování, pobývali u moře na pláži a získali nové přátele.

Děti se obohatily o zážitky, které jim nikdo nevezme. Noví přátelé, utužení vzájemných vztahů ve sboru – to vše přináší koncertní zájezdy do zahraničí. Jsem vděčná za finanční pomoc, která nám umožnila tuto cestu zrealizovat, i za pomoc všech spolupracovníků a přátel, kteří turné profesionálně zajistili,“ shrnuje úspěšnou cestu sbormistryně Martina.

Koncertní turné se uskutečnilo za finančního přispění Ústeckého kraje a statutárního města Ústí nad Labem.