Loutková hra Plaváček má premiéru

Dne 8. 12. 2017 se uskuteční v Domě dětí a mládeže v Ústí nad Labem hned tři představení nové loutkové inscenace O Plaváčkovi aneb tři zlaté vlasy děda Vševěda.

 Námětem loutkové hry se stal známý Erbenův text, který studenti FUD UJEP pod vedením pedagoga a výtvarníka Martina Kuriše dramatizovali do podoby loutkového divadla. Inscenace vznikla ve spolupráci fakulty umění a designu s pedagogickou fakultou. Studenti fakulty umění a designu se podíleli na výrobě loutkové výpravy a hru nastudovali. Student katedry hudební výchovy pedagogické fakulty Tomáš Říha k inscenaci složil hudbu a zvuk.

V pátek 8. prosince, od 9:00 h, 11:00 h a 18:00 h se v DDM (Velká Hradební 1025/19, Ústí nad Labem) se tak můžete přijít podívat na nevšední představení. Jeho premiéra byla od samotného začátku směřována na čas adventní, a představení tak bude pro děti  malým vánočním dárkem.

Jedná se o divadlo spojené s principy výchovné dramatiky. Studenti se částečně podíleli na výrobě výpravy, vytvořili k inscenaci hudbu, nastudovali celou hru a veřejně ji také uvedou,“ říká MgA. Martin Kuriš, Ph.D., autor loutek. „Celý divadelní projekt vznikl za minimum finančních prostředků a měl by potěšit nejen děti, ale i dospělé,“ doplňuje dr. Kuriš.

Výroba a nastudování s devíti studenty pod vedením Martina Kuriše trvaly celý rok. Scénář k loutkové hře vycházel z kreseb studentky Viktoriya Kudilchak z pedagogické fakulty, která celou pohádku ilustrovala. Tvorba jednotlivých scénických obrazů vznikala ve vzájemné spolupráci pedagoga a studentů. Stejně tak režie a samotné nastudování hry. Hudbu a zvuk měl na starosti Tomáš Říha a grafické zpracování Anna Hrubá. Autorem loutek je Martin Kuriš. Na výrobě kostýmů spolupracovali tři studentky z Ateliéru textil – Dziyana Harneichuk, Elizaveta Fedorova a Kseniia Fedorova. V průběhu inscenace bude hrát na violoncello Stella Hrádková.

Loutkové divadlo bylo vždy blízké výtvarníkům. Možná pro to, že se jedná o divadlo předmětů. Divadlo ve škole se stává vzdělávacím mezioborovým prostředím, kde najde své uplatnění mnoho specializací nejen na fakultě umění a designu, ale i na ostatních fakultách.

Scéna nyní stojí na FUD UJEP a v den premiéry se přesune do DDM.

Dopolední uvedení hry je plánováno pro školní děti, večer zase pro veřejnost. Do sálu se vejde cca 280 diváků. Představení trvá 50 min.