Univerzity mají zelenou

Třeba střechu. Nebo hned celou fakultu. A hlavně metriku.

O mezinárodním ekožebříčku vysokých škol UI GreenMetric se píše v aktuálním čísle magazínu Universitas. Naše univerzita se hodnocení neúčastnila, ale na životní prostředí se, i vzhledem k minulosti regionu, zaměřujeme jak ve výzkumu, tak i v každodenním fungování. Jako instituce, kterou denně prochází tisíce mladých lidí, se snažíme zapojovat do projektů, které se problematice životního prostředí, odpadového hospodářství či například recyklace, věnují inovativním způsobem, který dokáže oslovit právě mladou generaci.

Občas je ale i pro vědce dobré seskočit z obláčku nejmodernějších technologií, uměleckých konceptů či filozofujícího zpochybňování. A jít na to pěkně postaru. Rukama. V rukavicích, samozřejmě.

A kdo jiný než naše pedagogická fakulta, by měl jít příkladem. Není proto divu, že se právě ona jako první přidala k výzvě Ukliďme Klíši, ukliďme Střižák, a její nadšení, kterým strhla postupně i další fakulty, vyvrcholilo v hromadnou dubnovou čistku kampusu a přilehlého okolí.

Pokud by snad někdo namítal, že tím naši akademici a studenti jen bohapustě klasicky prokrastinovali úklidem, budiž. Uznáváme, že je to docela možné. Nám se nicméně tento druh prokrastinace zdá být šťastným. A prospěšným. A inspirativním.

A rozhodně si ho někdy brzy zopakujeme. Tak se k nám přidejte. #nasever!