Café Nobel se vrací. Začíná dětskou kavárnou o mozku

Co všechno lidský mozek umí a jak to dělá? A co když se některá jeho část poškodí? Lékař MUDr. Karel Kieslich bude v rámci první „vědecké kavárny“ nového akademického roku vyprávět dětem o tom, jak mozek řídí náš pohyb a jak nám umožňuje vnímat svět kolem nás. Café Nobel Bez kofeinu se koná v úterý 12. září v ústeckém Fokus kafe.

MUDr. Karel Kieslich vyučuje anatomii, embryologii a fyziologii na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nejvíce ho fascinuje lidský mozek, který je předmětem jeho vědecké práce i nejoblíbenějším tématem k výuce. Zajímají jej zejména duševní onemocnění a objasnění jejich neurobiologie. Kromě medicíny je jeho dlouhodobou vášní vzdělávání mladých lidí. Mimo jiné je jedním z organizátorů a lektorů Letní akademie Discover, která aktivním středoškolákům umožňuje na jeden týden v létě zažít atmosféru Oxfordu nebo Cambridge.

„Návštěvníci přednášky budou mít možnost seznámit se s opicí, která myšlenkami ovládá stroje, nebo s lidmi, kteří jsou slepí, a přesto umí říct, co vidí. Nebo s dětmi, které se narodily téměř bez mozku, a přesto tancují podle hudby,” láká k návštěvě koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Přednáška začne v 16:30 h. Na „bezkofeinovou“ variantu Café Nobel v kavárně Fokus kafe v Ústí nad Labem mají dospělí přístup jen v doprovodu dětí – bez nich pouze v případě, že do začátku přednášky nebude naplněna kapacita kavárny. Místa si můžete rezervovat na adrese . Další informace naleznete na webu cafenobel.ujep.cz.

Cyklus „přátelských setkání s vědou“ Café Nobel nabídne až do června příštího roku každý měsíc 3–4 setkání s odborníky. Informace o programu najdete na webu, facebooku, nebo si je můžete nechat posílat mailem. Stačí, když na adrese požádáte o zařazení do maillistu.

Partnery Café Nobel jsou Česká spořitelna, nakladatelství Academia a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium.

Foto k volnému užití. Kredit: Pixabay.com, licence Public domain

Kontakt:

Mgr. Frederik Velinský, , 475 286 138